Warning: Use of undefined constant WPLANG - assumed 'WPLANG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/biseric/public_html/wp-content/plugins/counter/instantcounter.php on line 33
Biserica Metodistă Unită | Promisiuni împlinite

Promisiuni împlinite

   Maria si Pruncul      Cu toții am făcut promisiuni sau tuturora ni s-a promis ceva la un moment dat in viață. A promite sau a ți se promite ceva nu este de luat ușor… Promisiunile aduc și bucurie, dar și tristețe, aceasta depinde de împlinirea lor. Cu cât persoana care promite are o importanță mai mare, cu atât așteptările sunt mai mari. Același lucru se întâmplă când Dumnezeu promite ceva, există o așteptare mare pentru împlinire.

       Dacă ne întoarcem în timp și vizualizăm societatea evreiască din timpul lui Christos, situația era haotică. Aparent, promisiunile lui Dumnezeu nu s-au împlinit în totalitate și mai mult decât atât, au trecut 400 de ani de tăcere. Peste tot omenii se frământau cu întrebarea: OARE Dumnezeu își ține promisiunile, va trimite El un Mesia(un Salvator)???

     Imaginea Israelului din acea vreme este imaginea așteptării, o așteptare a unei promisiuni ce trebuia să se împlinească. Situația evreilor din acea vreme nu era bună, Imperiul Roman era în expansiune și cultura romană se înfiltra și în Israel. Nici situația Mariei nu era favorabilă. Pe lângă condițiile deja specificate, ea trăia într-o zonă neimportantă, iar mai apoi este luată prin surprindere de planul lui Dumnezeu. În acel moment ea trebuia dintr-o dată să-și lege trecutul de prezent și viitor. Maria era din tribul lui Levi și Iosif era din tribul lui Iuda, două triburi despre care evreii aveau multe cunoștințe spirituale, dar și profeții. Poate în acel moment Fecioara nu a putut să lege ce se știa despre cele două triburi cu persoana ei în prezentul respectiv și cu viitorul, cu ce va urma. Prin Maria însă, în Christos, Dumnezeu unește TOT ce părea uitat și unește astfel și cele trei temporalități(trecut, prezent, viitor).

    Maria făcea parte dintr-un popor care a fost salvat (aceasta este trecutul ei) și ea a dat naștere lui Isus (Yeshua pe ebr., adică Dumnezeu care salvează – aceasta a fost prezentul ei). Isus însă este o prescurtare a numelui Iosua (Yehoshua), cel care a dus evreii în țara promisă pe plan palpabil. Isus își va duce poporul într-o Țară Promisă, care face parte dintr-un plan spiritual (acesta este viitorul). Prin urmare, există o imagine pământească a ce va fi, există o țară promisă din punct de vedere al locației și o țară promisă din punct de vedere al eternităţii (noi suntem din acea țară).

     În Christos nu s-a împlinit doar o promisiune unică, ci o promisiune ce viza generațiile, ceea ce a fost promis multor persoane prezentate în Scriptură. Prin Pruncul Isus s-au împlinit promisiunile chiar începând de la Adam(Geneza 3,15). În același timp, putem observa că promisiunile individuale sunt împlinite nu doar personal, ci colectiv, pentru o generație întreagă. Aceeași regulă se aplică și când este vorba despre faptele individuale. Ce faci tu, afectează generațiile pentru că tu ești legătura dintre trecut și viitor. Nu este vorba numai de tine, pentru că ceea ce faci transferi fără să vrei generațiilor următoare. Ce ești azi, va afecta semenii tăi, familia ta și generația viitoare. Va stârni SAU va opri o dinamică a promisiunii!

      Revenind la povestea Mariei, după ce este luată prin surprindere de vestea îngerului, ea înțelege că ceea ce se întâmpla în acel moment, va afecta generațiile și va deschide o nouă eră. Prin urmare, ea nu refuză ceea ce i s-a încredințat, ci face voia lui Dumnezeu. Apoi, deși acceptă nu înțelege modalitatea și întreabă: Cum se va întâmpla? Și i se răspunde că totul se va face prin puterea Duhului Sfânt. Spre deosebire de traducerea Cornilescu, versiunea în greacă arată că Îngerul îi mai spune Mariei că nici un lucru nu este imposibil pentru Dumnezeu.

       Mariei nu îi era deloc ușor să accepte promisiunea în contextul în care era bănuită de adulter și risca pedeapsa cu moartea, nici lui Iosif nu îi era deloc ușor și era speriat. Situația s-a îngreunat și din cauză că au trebuit să plece din locul în care erau, dar ce făcea această tânără după inima lui Dumnezeu, era că ea păstra toate promisiuniile în inima ei. Nu răbufnea cu ce i se părea ciudat sau ieșit din comun, ci păstra în inima ei întâmplările și până la urmă ele s-au conturat și au arătat întregul, părțile au putut fi puse cap la cap și Maria a putut vedea realitatea concretizată în splendoarea ei. Un alt lucru important legat de promisiune este că Maria nu a stat să semene necredință, ci a mers la cineva care experimenta o altă promisiune. Ea a mers la Elisabeta. Dacă vrei să păstrezi promisiunea și să o vezi concretizată, înconjoară-te cu oameni ce au experiențe similare și care pot să celebreze împreună cu tine promisiunea dată de Dumnezeu!

        Promisiunile lui Dumnezeu sunt mult mai complexe decât înţelegerea umană a conceptului de promisiune. Aceastea se împlinesc la nivel colectiv şi nu doar individual, promisiunea Divină unește diferite elemente care păreau dispersate pentru ca mai apoi să realizeze o împlinire imediată, dar și una mai îndepărtată, una pământească şi una spirituală. De asemnea promisiunile lui Dumnezeu se împletesc cu voinţa umană, legând astfel trecutul de prezent şi viitor, dar cel  mai important este că Dumnezeu întodeauna își va duce promisiuniile la îndeplinire.

(Extras din predica “Promisiuni Împlinite”, rostită la Biserica Metodistă “Lumină din Lumină”, Sibiu)

Cristian Istrate

- Pastor Cristian Istrate
Sibiu, 2014

articol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>