Warning: Use of undefined constant WPLANG - assumed 'WPLANG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/biseric/public_html/wp-content/plugins/counter/instantcounter.php on line 33
Biserica Metodistă Unită | Interviu cu pastorii metodiști

Interviu cu pastorii metodiști

New ImageIubiți prieteni, suntem onorați astăzi să îi avem alături, prin intermediul acestui articol, pe cei doi pastori ai Bisericii Metodiste Unite.

  -Vă mulțumim pentru oportunitatea pe care ne-o oferiți de a cunoaște câteva lucruri privitoare la sfânta și rodnica dumneavoastră lucrare spirituală!

-Va multumim si noi pentru interesul dvs. de a face cunostință cu biserica noastră.

-Care este, pe scurt, istoria Bisericii Metodiste ”Calea Credinței”?

- În anul 1994, pastorul american Matthew Elliot, împreună cu familia, a primit chemarea de la Dumnezeu să slujească națiunii române. Începuturile nu au fost uşoare, acesta hotărând, după câţiva ani de slujire în Cluj-Napoca, să locuiască la sat, în condiţii similare cu cele ale ţăranilor români, departe de confortul din SUA.

Pastorul, având o inimă plină de pasiune pentru Dumnezeu, a reuşit să câştige încrederea multor români. Aceştia au văzut inima sa şi dorinţa arzătoare de a transmite mesajul Evangheliei şi unii i s-au alăturat, lansându-se învăţaţi de către el şi, de asemenea, lucrând cot la cot în răspândirea Evangheliei în satele din împrejurimile oraşului Cluj-Napoca.

Din aceeaşi lucrare a luat fiinţă Biserica Calea Credinţei, în satul Miceşti, judeţul Cluj, iar după plecarea Pastorului Matthew Eliott a fost numit ca pastor Rareş Călugăr. Acesta, la rândul său, după câţiva ani de slujire în sat, a plantat o nouă biserică în Cluj-Napoca.

Ambele biserici au fost susţinute în mare parte de către credincioşi metodişti. De la acest sprijin extraordinar până la o colaborare oficială cu Biserica mare Metodistă a fost doar un pas.

Prima biserică care a dorit să încheie un parteneriat oficial a fost Biserica din Reynoldsburg, SUA, în care Pastorul Matthew Elliot slujeşte în bordul de misiune.

În februarie 2011, Biserica Calea Credinţei a avut onoarea să fie vizitată de către episcopul Patrick Streiff, episcop peste Europa Centrală, Europa de Sud şi Africa de Nord.

Acesta, împreună cu reverendul Üllas Tankler, şi-au exprimat dorinţa de a ne oferi tot sprijinul necesar pentru a deveni prima Biserică Metodistă Unită din România.

În luna august 2011, echipa de lideri a Bisericii Calea Credinţei a luat decizia prin vot de a fi parte din denominaţiunea Metodistă Unită.

În 4 Septembrie 2011, cu participarea superintendentului Daniel Topalsky, a avut loc serviciul divin de dedicare a Bisericii Calea Credinţei şi primirea membrilor în Confesiunea Metodistă Unită

În urma acestui eveniment, Biserica Calea Credinţei a devenit prima Biserică Metodistă Unită din România recunoscută oficial.

-De ce ați ales să slujiți în Biserica Metodistă și nu într-o altă confesiune creștină din România?

- Așa cum am specificat și în scurtul nostru istoric, biserica noastră a fost sprijinită în mare parte de oameni ai Bisericii Metodiste Unite, dar dincolo de acest aspect a fost faptul că biserica noastră s-a identificat cu valorile doctrinare ale Bisericii Metodiste, valori și vederi pe care noi deja le împărtăşeam. Până la urmă nu a fost altceva decât o schimbare de nume și nu de identitate.

Un alt lucru care ne-a atras este faptul că Biserica Metodistă păstrează elementele evanghelice, dar, în același timp, păstrează și formele de exprimare ale bisericilor istorice (ortodoxe, catolice și protestante magistrale). Acestea din urmă le considerăm mult mai adecvate în transmiterea mesajului evangheliei  și aceasta având în vedere că trăim într-o țară care din punct de vedere religios se identifică cu latura de est și nu cu cea de vest, latură care pune accent pe exprimarea credinței folosind și simbolismul religios (de ex: prezența hainelor preoțești, crucea, arhitectura bisericii, etc).

-Care ar fi punctele centrale ale învățăturii metodiste unite?

Biserica Metodistă Unită “Calea Credinţei” crede cu putere în următoarele valori scripturale:

Iubirea de Dumnezeu – aceasta este închinarea noastră, în reverenţă pentru El.

Iubirea aproapelui – aceasta este slujirea noastră, orientată spre semenii noştri.

Necesitatea naşterii din nou – El ne-a mântuit, nu pentru faptele făcute de noi în neprihănire, ci pentru îndurarea Lui, prin spălarea naşterii din nou şi prin înnoirea făcută de Duhul Sfânt. Tit 3:5

Împărtășirea credinței creștine – Comunicarea faptelor de dragoste ale lui Dumnezeu tuturor oamenilor, împlinirea Marii Trimiteri.

Învăţarea – procesul de ucenicie, pregătire pentru slujire, studiul biblic.

-Ce aduce nou, în peisajul evanghelic, Biserica Metodistă?

Forma distinctivă a patrimoniului nostru teologic care constă în înţelegerea harului mântuitor oferit de Dumnezeu. Deşi fondatorul metodismului, John Wesley, împărtăşea credințe comune cu privire la har cu ceilaţi creştini, acesta  a căutat un adevăr profund bazat pe Sfânta Scriptură care a rezultat într-o înțelegere complexă, eficientă și practică pentru fiecare credincios.

John Wesley a descris harul mântuitor al lui Dumnezeu în trei faze:

  • Harul anticipat
  • Harul justificator
  • Harul care sfințește

Înțelegerea celor trei idei teologice cu privire la har și corelația dintre ele poate să aducă o înţelegere nouă asupra relaţiei omului cu Dumnezeu, înțelegere care așa cum a adus în vremea lui John Wesley (și după el), o trezire spirituală de proporții, poate să aducă și poporului român o trezire reală care să depășească granițele confesionale.

-Eu sunt fascinat, din cele citite despre Biserica Metodistă, de putința extraordinară a metodismului de a-și păstra curăția crezului și, totodată, de a rămâne deschis colaborării cu celelalte confesiuni, atât evanghelice, cât și istorice. Care este secretul acestei flexibilități?

Dragostea, iubirea aproapelui și crezul bisericii metodiste care spune că:

Biserica Metodistă Unită este deschisă pentru a sprijini Trupul mare al lui Hristos, împreună cu diversitatea denominaţiunilor Lui. Credem că noi toţi, creştinii, trebuie să fim uniţi atât la nivel local, naţional, cât şi internaţional, cu scopul de a extinde împărăţia lui Dumnezeu.

În concluzie, tocmai credința că nu suntem “singura biserică”, ci suntem doar “o parte” din biserica mare -Mireasa lui Hristos- aduce cu sine dorința de a crea parteneriate cu toate denominațiile care au la bază crezul apostolic nicenian.

-Trăim într-un spațiu dominat profund, ostentativ și cvasipermanent, de exclusivism. Care sunt reacțiile Bisericilor creștine mai bine reprezentate numeric în România față de Biserica Metodistă?

- Momentan trebuie să recunoaștem că suntem un element de noutate atât pentru bisericile evanghelice cât și pentru bisericile istorice, dar interacțiunile pe care le-am avut cu acestea în câteva rânduri au fost pozitive, nu am întâmpinat opoziție sau dezacord. Considerăm că Dumnezeu poate folosi biserica noastră ca un element unificator și nu ca unul exclusivist.

-Care este mesajul pe care voiți să-l transmiteți cititorilor acestor rânduri?

-Creșteți în cunoștința lui Dumnezeu, umblați în lumina lui Hristos și slujiți din toată inima prin puterea Duhului Sfânt!

-Unde se strânge Biserica pe care o păstoriți în Cluj?

Biserica noastră este situată pe str. Pârâului 2b, cartierul Manaștur. Vă așteptăm cu drag ori de câte ori aveți ocazia să veniți la Cluj!

        În numele și împreună cu cei interesați de lectura acestui interviu vă mulțumim și vă dorim să vă fie întrecute așteptările spirituale și să fie împlinite prin dvs. toate cele câte vă sunt încredințate de Sus spre propovăduire!

Interviu realizat de Andrei Pătrîncă

articol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>